Snáď by sa žiadalo začať príspevok výrokom Alberta Einsteina o význame včiel pre ľudstvo, resp. čo by sa s ním stalo, keby zrazu tento vysokoorganizovaný a sociálny hmyz – jeden z najznámejších opeľovačov – zmizol z povrchu Zeme. Odpoveď poznáme, ale skúsme sa skôr zamerať na ojedinelú „r a r i t u“, ktorú máme v našom meste. Začnime latinským príslovím: Ubi mei, ibi apes. – Kde med, tam včely.

Stredná odborná škola (SOŠ) Pod Bánošom 80 vznikla 4.9.2007 združením Súkromnej strednej odbornej školy a Stredného odborného učilišťa poľnohospodárskeho a potravinárskeho (SOUPP), ktoré malo takmer 50-ročnú tradíciu v príprave študentov v poľnohospodárskych a potravinárskych odboroch. Novovzniknutá Združená stredná škola sa v septembri 2008 premenovala na Strednú odbornú školu (SOŠ). Hlavným poslaním školy je vychovávať kvalitných odborníkov pre oblasť  rozvoja vidieka, agroturistiky a  potravinárskej výroby. V spolupráci s Vidieckym parlamentom (VIP) vznikla škola pre rozvoj vidieka, poskytujúca štúdium nielen v učebných a študijných odboroch, ale  aj  vyššie pomaturitné štúdium.  Absolventi školy  sa  stanú podnikateľmi na vidieku. Budú  vedieť spravovať krajinu v rámci agroturistiky a poskytovať služby pre rozvoj vidieka. V potravinárstve sa škola snaží zachovať tradičné chute našich – pôvodných jedál a výrobkov –  a odolať tak tlaku moderných polotovarov, potravinárskych prímesí, stabilizátorov  a farbív. I keď sa novým technológiám na škole nebránia, tradičná chuť ich  výrobkov nikdy nechýba.  Škola je známa nielen kvalitnou výučbou žiakov, ale aj vlastnou pekárňou a výrobou rôznych druhov zákuskov, ktoré si môžeme zakúpiť nielen v školskej predajni, ale aj v predajni v Dolnej ulici. Takto škola prispieva k zachovaniu kultúrnych zvyklostí nášho regiónu, resp. Slovenska i  jej špecifík, čo je jedným z hlavných faktorov pre rozvoj turistiky vo všeobecnosti. Od vzniku SOŠ sa vďaka entuziazmu riaditeľa školy Ing. P. Fiľa- propagátora a známeho včelára –   stále viac a viac do popredia dostávala aj výučba včelárstva. Od roku 2009 sa včelárstvo vyučuje ako   voliteľný predmet. Škola od začiatku organizovala aj kurzy pre začiatočníkov – budúcich včelárov, ale poskytovala aj informácie a vedomosti pri príprave či varení medoviny, pečení medovníkov, ale hlavne pri ošetrovaní včelstiev proti nepríjemnej a rozšírenej chorobe včelstiev – proti klieštikovi. Kvalitatívny – a z doterajšieho  vývoja samozrejmý – zlom  nastal v roku 2011, kedy bolo Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky schválené „Centrum odborného vzdelávania a prípravy vo včelárstve“ (12.IX.2011) pri vlastnej SOŠ. Tým sa výučba  včelárstva nielen pre vlastných žiakov, ale aj pre  najširšiu verejnosť dostala do úplne inej, vyššej polohy. Záujem o vlastné štúdium včelárstva je enormný, čo treba chápať ako veľké pozitívum nielen pre včelárov, ale aj pre celú našu spoločnosť. Samotná škola, resp. „Centrum…“ spolupracuje s viacerými domácimi vedeckými organizáciami ako Slovenská poľnohospodárska univerzita (Nitra),  Univerzita veterinárneho lekárstva a farmácie (Košice), Výskumný ústav včelársky (Liptovský Hrádok) ako aj s profesijnými organizáciami ako Slovenský zväz včelárov (SZV). Pri vstupe do budovy školy nemôžete si nevšimnúť školskú predajňu zameranú nielen na predaj medu či medoviny, ale aj odbornej literatúry a pomôcok pre včelárov. Výber je naozaj široký a uspokojí aj tých najnáročnejších včelárov. Žiada sa podotknúť, že škola, resp. “Centrum…“ spolupracuje s viacerými zahraničnými firmami z oblasti technológií včelárstva (napr. Slovinsko, Dánsko či USA). Pri vstupe do „kráľovstva   včelieho“ nás oficiálne víta tabuľa školiaceho pracoviska „Centra odborného vzdelávania a prípravy vo včelárstve“. Hneď po vstupe do areálu školy sa môžeme rozhodnúť, ktorý „včelí chodník“ si vyberieme. Ak odbočíme hneď vľavo, oboznámime sa v kocke s celou problematikou vzniku medu. Od činnosti neúnavných včeličiek, cez spektrum medonosných rastlín po rôzne druhy medu. Oboznámime sa aj s jeho pozitívnym účinkom na zdravie človeka. Už zďaleka zaujme bunka a zopár úľov nachádzajúcich sa na miernom svahu. O čo ide? O liečenie niektorých chorôb   tzv. úľovým  vzduchom . Je to v podstate určitý druh a p i t e r a p i e, nie však tej klasickej, ktorá je založená na účinku včelieho jedu na človeka (vpichy včelím žihadlom). Tu sa žiada pripomenúť známy citát – Pamätaj: včely nikomu nič neberú, len rozdávajú. Aj keď rozdávajú bolesť, robia to pre Tvoje dobro. Druhý „medový chodníček“ sa nachádza v tesnej blízkosti solitéra sumachu pálkového (Rhus typhina L.).  Je v podstate včelárskym kalendárom. Návštevník sa presvedčí, že práca so včelami a výroba  medu nie je prechádzka  ružovým sadom, na druhej strane je to činnosť či dokonca hobby, ktoré – ak sa už človek tomu začal venovať – pretrvá mu už na celý život. Nakoniec svedčia tomu aj niektoré príslovia. Toto „včelie kráľovstvo“  bolo slávnostne otvorené 12.X.2012 za účasti ministra D. Čaploviča (Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky) a  podpredsedu VÚC L. Topoľského pri príležitosti  IV. Celonárodnej včelárskej výstavy. Ďalšia sa konala aj 14.IX. tohto roku. Dá sa predpokladať, že toto včelárske či medové zákutie sa stane súčasťou pripravovaného náučného chodníka smerujúceho od Banskej Bystrice na Španiu Dolinu.

       Na záver  známe včelárske motto: Nech Ťa tieto drobné a slobodné bytosti naučia pokore a privedú k pokoju,  a niekoľko  receptov, pri ktorých sa dá vhodne použiť klasický, pravý domáci med.

RYŽOVÁ KAŠA S MLIEKOM A MEDOM (podľa J. Žideka)

Suroviny: 400 g varenej ryže, 320 ml mlieka, 120 g medu, 240 g banánu, 8 g škorice

Ryžu vo varných vreckách uvaríme podľa návodu, ale čas varenia skrátime o štvrtinu, pretože ryžu budeme dovárať v mlieku.  Počas varenia mlieka v hrnci privedieme ho do varu, vsypeme ryžu, ktorú sme uvarili a za stáleho miešania dovaríme. Ryžu treba stále miešať, aby sa nepripálila. Dochutíme medom a škoricou. Miešame, kým nevychladne a nezhustne. Ryžu si môžeme pripraviť večer a ráno ju zjeme studenú.

MEDOVÝ JOGURT

Suroviny: 50 g medu, 1 jogurt, 1/8 litra mlieka

Jogurt dobre premiešame s mliekom. Počas miešania pridáme med a spolu vyšľaháme v elektrickom šľahači alebo mixéri.

MEDOVÉ MASLO ELYSIAN

Suroviny: 200 g čerstvého čajového masla, 300 g medu, kôra z polovice pomaranča

Prísady držíme pred prípravou pri izbovej teplote. Med zmiešame s maslom v porcelánovej nádobe nad teplou vodou a následne pridáme jemne nastrúhanú pomarančovú kôru. Misu odložíme z teplej vody a trieme dovtedy, kým sa maslo úplne nespojí s medom. Odložíme v zakrytej plastovej nádobe do chladničky. Toto maslo je výborné na chlebíčky a keksy.

Norbert Gáborčík

Notbert GáborčíkCechy a remeslá
Snáď by sa žiadalo začať príspevok výrokom Alberta Einsteina o význame včiel pre ľudstvo, resp. čo by sa s ním stalo, keby zrazu tento vysokoorganizovaný a sociálny hmyz – jeden z najznámejších opeľovačov – zmizol z povrchu Zeme. Odpoveď poznáme, ale skúsme sa skôr zamerať na ojedinelú „r a r i t u“, ktorú máme v našom...